Šeit atrodams ātrais aizdevums cilvēkiem, kuri prot paņemt atbildīgi!

Alus bija savests daudz un dažāds, nu, piemēram, AndisL bija savedis: alu, kuru gatavojot ūdens vietā izmantota bērzu sula; alu, kura pagatavošanai izmantoti rabarberi. Tuvojoties pasākuma epicentram, panācām Imanta un Ilzes auto, un drošu sirdi turējāmies aizmugurē, jo mēs nezinājām kur jābrauc, bet viņi gan! Kad ieradāmies, priekšā jau bija abi Andi, Edgars, Dainis un, protams, pats saimnieks ar labajiem kaimiņiem. Atšķirībā no “Folkklubā” notiekošajām, šī norisinājās daudz mierīgākā gaisotnē, bez tempa! Bet var jau arī saprast… nevienam nekur nav jāsteidzas, nekāds sabiedriskais transports, vai citas ligas šoreiz neietekmē alus baudīšanu. Šinī konkursā ar pagaršošanas palīdzību vajadzēja noteikt misas blīvumu, kurš turpat uz vietas ar SnapTest rīcībā esošajiem mēraparātiem tik nomērīts. Vēl vienu konkursu, paralēli lekcijai par brūvēšanā izmantojamajiem mēraparātiem, bija noorganizējis vēl viens mūsu atbalstītājs – SnapTest. Jā, šī ekskursija solās būt izdevusies! Jau pašā sākuma valda jautra un nepiespiesta gaisotne. Diezgan nepiespiestā gaisotnē Aigars pastāstīja par alusdarīšanas biznesa gaišajām un tumšajām pusēm, atklāja kapēc viens vai otrs produkts ir tāds vai šitāds, un paskaidroja ar ko vācu aldaris ir pārāks par mūsējo, jo viņš nezina vārdu “сойдёт“. Pagaidām izskatās ļoti cerīgi. Šeit atrodams ātrais aizdevums cilvēkiem, kuri prot paņemt atbildīgi. Taču, kā pierāda prakse, filtrdibens varbūt nemaz nav vajadzīgs – sistēma strādā lieliski arī tagad. Pasākuma noslēgumā, kā jau katru gadu prombraucēji samainījās ar alu, atstādami atvesto, bet uz mājām paņemot cita kolēģa veikumu. maijā Odzienā, Odzienas muižas krogusmājas teritorijā norisināsies Latvijas mājbrūvētāju piektais ikgadējais saiets. Tā soli pa solim nonācām līdz metodei, kurā vajag tikai vienu katlu un vēl kādu “unikālu” tehnoloģiju – no parastā audumu viekalā nopirkta poliestera auduma uzšūtu maisu. Šajā gadā tika nomainītas arī dzesēšanas iekārtas. Šeit atrodams ātrais aizdevums cilvēkiem, kuri prot paņemt atbildīgi. Un te jau nāk viņa… mūsu gide Elīna. Jaunais būvēts salīdzinoši nesen pēc pasūtijuma tepat Latvijā, vecais vairs netiek izmantots. Pateicoties arvien klāt piebraucošiem dalībniekiem, kuri tad nu palīdzēja nokopt Zemgales nediedzēto miežu alu un visus gadu vecos porterus, paredzētās sacensības sākās laicīgi. Precīzi to visu pateiksim janvāra sākumā, kad tiks sākta biļešu tirdzniecība. Pirms doties ekskursijā pa brūzi, tika veikts arī ātrais mājbrūvējumu tests, tā teikt vienbalsīgi lēmām, ko Valmiermuižai pasniegt ciemakukulī. Turpinam degustāciju… “piena stouts”, vienkāši stouts, tumšs gaišs, lāgers eils, tāds raugs šitāds raugs… un atkal… kārtējo reizi pasākums izdevies. Pabrokastojuši visi sāka aizbraukt, atstādami Edgaru un saimniekus tikt galā ar sastrādāto… vēl jau seko “ilgais ceļš mājās”, bet tas uz pasākumu neattiecas. Gribētu novēlēt darītavai izturību, lai nesaliektos tehnoloģiju priekšā un nepakļautos kārdinājuma atvērto raudzēšanu pilnībā nomainīt ar unitankiem, tādējādi ekonomijas vārdā upurējot unikalitāti. Taču pamazām man nāca apskaidrība, ka tiekšanās pēc tehnoloģiskās pilnības mūsu apjomiem ir neracionāla. Pietiek sev atzīmēt alu, kas patīk vai nē. No tiem, kas atrodami bija uz galda, uzvarēja AndisL un Linards, jo kā atzina vērtētāji, viņu alus droši var atstāt uz nākamo dienu atvērtā veidā, un tie ļoti nezaudē tikko atvērtam alum. No visām trim grupām finālam tika virzīti seši ali, no kuriem apvienotā žūrijas komanda noteica trīs vislabākos. Festivāla ietvaros visas dienas garumā būs iespējams nobaudīt vairākus desmitus šķirņu kvalitatīva tumšā un stiprā alus no Latvijas, kā arī citām Eiropas valstīm un ASV. Bez “alus parastais”, cik nu viņš mums mājbrūvētājiem parasts var būt, galdā tika celti ali ar avenēm, melenēm, dzērvenēm, zemenēm u.t.t. Daudz mūs šoreiz nav, bet tas iespējams ir tāpēc, ka vasara… atvaļinājumi, kāzas un citas darīšanas, bet ko nu par to, labāk par tiem kas bijām. Pēc iesniegšanas alus netiks uglabāts atdzesēts un ļoti iespējams, ka sakratīsies. Kā liecināja zīmītes uz paletēm, priekš RIMI un SKY. Bet tiklīdz kā Elīna kaut ko nezināja, talkā tika saukts Didzis. Blakus pagrabam izvietota pēc izskata vienkārša, bet tanī pašā laikā samērā sarežģita uzparikte alus filtrēšanai. Uzvarētāja laurus plūca MartinsK. Vispār man radās iespaids, ka Valmiermuižā neko neslēpj, labi, dažas galvenās garšu veidojošās sastāvdaļas mums nebija gatavi atklāt pat apmaiņā pret mājbrūvējumiem, bet kopumā ļoti “atvērta” alusdarītava. Pagaidām pilnai laimei vēl trūkst filtrdibena, lai iesals maisā vienmērīgi varētu noklāties pa visu katla laukumu. Tās būs pieejamas sākot ar nākamā gada janvāri. Tikām nobaudīt arī sezonas aktualitātes, dažādus alus ar ogu piedevām. Uz degustācijas laiku, pie mums atnāca arī pats Valmiermuižas īpašnieks Aigars Ruņģis. Sarunas tiesāšanas laikā ir atļautas, taču tām jābūt par tēmu, katras grupas darbu vada viens galvenais tiesnesis, kurš nosaka kārtību. Paralēli apskatei risinājās interesantas diskusijas par Čuvašiju, apiņu audzēšanu, iesala ražošanu, naudas vešanu čemodānos, par to kā bija kādreiz un kas pa šiem gadiem ir mainījies. Iesākumā jāreģistrē personīgais klienta profils ViaSMS.lv mājaslapā un aizdevums tiks izmaksāts trīsdesmit minūšu laikā, kad jau varēsi aizdevuma pārskaitījumu pielietot iecerētajiem mērķiem. septembra pasākums varētu izvērsties gana gards! Namatēvs pierādīja, ka garšīgu kviešu alu var pagatavot neizmantojot “kviešinieka raugu”. Brandavīna dzērājam,kājas ellē karājās Alutiņa dzērājam dvēselīte debesīs. daudz tehnisku jautājumu un atbilžu. Nu, šādu piedāvājumu garām laist nebija iespējams. Telpā ieejot uzreiz jūtams arī mums mājbrūvētājiem tik labi zināmais misas aromāts. VIA SMS pakalpojums SMS kredīts nodrošina ātrā kredīta pieprasīšanu arī pavisam ērtā veidā - ar SMS starpniecību, pat neieslēdzot datoru vai interneta datus. Tā ir reize, kad satikties alus brūvēšanas domu biedriem, mīties ar savām zināšanām, atrādīt savu veikumu, degustēt un izteikt viedokļus. Šādu nebūtu kauns pasniegt kā ļoti eksluzīvu dāvanu alus gurmānam. Finālā misa tika atšķaidīta. Vasaras sezonā vārīšana notiek nepārtrauktā ciklā, bet ziemas periodā divas dienas nedēļā. Lēnām, bet nepielūdzami laiks tuvojās vakaram, kad atkal laiks bija pārsteigumiem… supergardām kartupeļu pankūkām un, protams, alum! Pie vakariņām es nobaudīju diezgan unikālu dzērienu… Cēsu eilu. Viena no vakara galvenajām tēmām bija “Weissbier” un interpretācijas par to. Opencredit ātrais kredīts EUR 1000 no 14 dienām līdz 12 mēnešiem. Piedalīties aicināti mājbrūvētāji no visas Latvijas. Sākām ekskursiju ar nelielu ieskatu vēsturē par to, kā PSRS laikā daudzi kolhozi papildus peļņas meklējumos attīstija alus ražošanu un arī šis nebija izņēmums – Piebalgas alus sākotnēji dibināts kā palīgnozare kolhozam “Piebalga”. Tiesnešiem būs pieejama informācija par alus garšas vērtēšanu, taču piezīmes nav obligāti nepieciešamas. Šo konkursu organizēja bruvepats.lv un uzdevums bija nogaršojot dažādus brūvēšanā izmantojamos iesalus, noteikt to veidu.. Šo faktu viņiem vajadzētu izmantot mārketingā, jo nav daudz tādu darītavu, kas mūsdienās izmanto atvērto raudzēšanu. Pudeļošanas iekārta neliela izmēra, primitīva, tai blakus sēž sievietes un ar rokām izpako tukšās pudeles un liek uz līnijas. Visiem trim uzvarētāju aliem iespēju robežās vēlāk tiks veikti testi, lai noskaidrotu vai ABV nav pārsniegts. Pirmā glāze aizgāja tīri slāpju remdēšanai, bet tad jau sākās degustācija. Visus jau nemaz neatcerēties. Noliktava bija pilna ar alu, lai gan Didzis teica, ka vēl no rīta tur svilpojis vējš. Didzis Valmiermuižā strādā kopš alusdarītavas dibināšanas, un tāpēc uzskatāms par vienu no kompetentākajiem brūža cilvēkiem. Patīkami bija atskārst, ka beidzot mūsu vidū ir arī viena sabiedriski aktīva daiļā dzimuma aldare – Indra. AndisL bija atvedis arī groziņu ar savādākiem dzērieniem, tie gan vairāk tika dāmām, jo vīri vairāk par alu domāja, bet cienāti tika visi. Visi apmierināti smaida, esam ieradušies īstajā brīdi, top kārtējā porcija Valmiermuižas alus. Aigars vēlreiz tiem, kas netika uz Blomi, izstāstīja “kā līdz šādai dzīvei nonācis”, pastāstīja biznesa ēnas puses, atbildēja uz mūsu ieteikumiem biznesa jomā. Visprecīzāk blīvumu noteica divi pasākuma dalībnieki, Ivars O. Alus festivāla laikā tiks pārdots. Vēl jo vairāk nepieciešams atbilstoši novērtēt savas finansiālās iespējas, lai aizdevums būtu atdodams laikus, un arī to, vai naudas aizdevums ir piemērots Tavām aktuālajām vajadzībām. Uzrīkojām arī nelielu konkursiņu… “Atpazīsti raugu!” Versiju bija daudz un dažādas. Slēgtajos tankos ražo lielās partijas – Senču un Mednieku alu, savukārt atvērtajās – Piebalgas, Jubilejas un Lux. No ārvalstu brūveriem būs pieejams tādu pasaulē atzītu Eiropas un Amerikas darītavu alus kā Fuller’s, Mikkeller, De Molen, St.Bernardus, Brewdog, Founders, AleSmith un citi. Kā noskaidrojās, Valmiermuiža alu uzpilda tikai jaunās pudelēs.

Rezultātā atšķirības nejutu. Kopumā mani personīgie iespaidi ir ļoti pozitīvi, laba kompānija, atvērts personāls, labs alus, interesantas sarunas. Laiks paskrēja nemanot, un pienāca brīdis, kad man un vēl dažiem pasākuma dalībniekiem bija jādodas prom. Laiks pa dienu bija tik labs, ka bija daži drosmīgie, kas līdz Jaunolainei atbrauca ar velosipēdu. septembrī mēs atkal sanāksim kopā telpās. runājot par aitām, tagad es zinu kur radies teiciens “vilks aitas ādā”. Blakus noliktavai atrodas telpa, kurā atrodams aprīkojums alus izliešanai, kuru Valmiermuižas alus darītava piedāvā izīrēt. Projektu rezultātā tika uzstādītas fermentācijas tvertnes, tās aprīkotas,uzstādīta raugu saimniecība un automatizēta mazgāšanas sistēma, kā arī KEG mucu pildīšanas iekārta. Līdz ar šo faktu darītavas reitings, mūsu acīs, pacēlās par pāris punktiem. Par uzvarētāju šajā konkursā tika kronēts Rihards F., sīvā konkurencē aiz sevis atstājot Daini M. Vieglais Jāņu alus:  Viegls, atsavaidzinošs. Sīkāka informācija un diskusijas mājbrūvētāju forumā – forums.kupla.lv. Tika arī nolemts izmēģināt pagalmā esošo ūdens baļļu, kuru tālredzīgi kāds uzņēmīgs pasākuma dalībnieks bija iekūris jau iepriekšējā vakarā. Vietas bija palicis tikai tik daudz, lai pietiktu alum. Laikiem mainoties ekonomiskie faktori ieviesa savas korekcijas un pašu iesalnīcas uzturēšana un apiņu audzēšana bija pārāk dārgs pasākums. Nedaudz savādāk un ar plašāku vērienu tiek domāts par “Simpātiju konkursu”. Varētu likties, ka ar to tad arī ekskursija gālā! Bet nekā, atskan Elīnas maģiskie vārdi… “Aicinu visus uz degustāciju zāli!” Degustāciju zāle iekārtota brūža otrajā stāvā blakus “Kvalitātes kontroles” daļai un citiem administratīvajiem kabinetiem. Šādi varēsi iegūt savā rīcībā līdzekļu apmēru līdz divsimt piecdesmit eiro pirmajā reizē ar apmaksas termiņu līdz trīsdesmit dienām, vajadzības gadījumā atmaksas laiku paildzinot. Kā vērtētāji šinī konkursā piedalījās alus darītavas “Labietis” kolektīvs pieaicinot “šķaidītāju” – vienu neatkarīgu pasākuma dalībnieku kā vērtētāju. Paralēli tapa arī uzkodu galds… šeit man jāsaka, ka, ja jau pie Sergeja iepriekšējā pasākumā man likās “kas to visu apēdīs” , tad šeit bija tāpat… un reiz divi. Kādā no “Labietis”  alus brūvēšanas reizēm, jebkuram mājbrūvēšanas entuziastam tika izsniegti pāris litri gatavas alus misas, kuru jau mājās apiņojot un noraudzējot, varēja iegūt šī konkursa alu. Sergejs bija atvedis alu, kura pagatavošanai izmantotas mellenes. Visas dienas garumā katrs pilngadīgais pasākuma dalībnieks tiek aicināts šos alus baudīt un noteikt savu simpātiju ar balsošanas kupona palīdzību. Tas arī viss – ātri, ērti un vienkārši. Un arī sestdienas vakars daļai no dalībnieku noslēdzās pēc pirts. Sīkāka informācija un pieteikšanās pie Labieša misas konkursa tēmas. Neliels Elīnas izglītojošs stāstījums par atšķirību starp filtrētu un nefiltrētu alu, neliela diskusija par alus pasniegšanas temperatūrām, un mucai spunde vaļā, jeb tiek parādīts gan filtrētā Valmiermuižas, gan nefiltrētā Valmiermuižas alus krāns. Nu ko… sākam baudīt! Tieši to, ka Valmiermuižas alu bauda nevis dzer, uzsvēra vai ikkatrs Valmiermuižas darbinieks, sākot ar Elīnu un Aigaru, beidzot ar meitenēm bodītē. Dzesēšanai uztaisījām pretplūsmas dzesētāju no armētās vinila šļaukas un mīkstās kapara trubas. Odzienā tad salīdzināsim rezultātus un spriedīsim, cik dažāds alus var sanākt no vienas misas. Ieradāmies jau pirms noteiktā laika, un vēl bez gida apskatījām Valmiermuižas rūpnīcas gleznaino apkārtni, produkcijas veikaliņu, veicām pirmo Valmiermuižas alus testu un iegādājāmies suvenīrus. Es pat domāju ko līdzīgu pats pagatavot. Edgars, tas kurš #zux, taisa vienu diktan feinu eilu ar Citra apiņiem. Šogad galvenā konkursa alus ir IPA. Pasākuma laikā norisināsies dažādi ar alus brūvēšanu un alu saistīti konkursi. Un ir jau par ko ar… visus vieno kopīga interese par alu un tā darīšanu. Arī apiņus pēdējā vārījumā likām maisos no tā paša auduma – šmuce katlā pēc tam mazāka un galvenais, ka var uzreiz pēc vārīšanas beigšanas tos izcelt ārā. Pēc vairāku darītavu apmeklējuma es esmu sapratis vienu – lai iemīlētu ir jāiepazīst! Jo atvērtākas darītavas būs, jo vairāk cilvēki viņas iemīlēs. Aivo dabūja cauru riepu, un viņa transportu ar citu transportu, kopā ar visu Aivo, naktī bija jātransportē. Tad nu, samērā drēgnā laikā, visi interesenti nodevās ūdensprocedūrām. Mēs izvēlējāmies tiešo elektrisko apsildi ar katlā iebūvētiem teņiem un misas cirkulāciju ar sūkni. janvārī – ziemas aukstākajā laikā, Rīgā notiks Latvijā pirmais ziemas alus festivāls „Melnā Ziema”. Vērtēšanai nodotie ali tika sanumurēti tikai pēc organizatoriem zināmas sistēmas, lai spriedumu par konkursa alu ietekmētu tikai tā kvalitāte, nevis aldara iepriekšējie panākumi, atpazīstamība vai citi subjektīvi faktori. Lai gan kurš tad cits, ja ne mēs zinām cik svarīga “brūzī” ir tīrība un disciplīna. Mani un Edgara alus, uz pasākumu atgādāja cits Edgars, saukts arī par #zux. Par cik darītava ekskursijas neorganizē, īpaši gribu pateikties Oskaram, no Piebalgas alus, kurš mums šo ekskluzīvo uzņemšanu nokārtoja. Uz gada lielāko mājbrūvēšanas pasākumu laipni aicināti gan esošie mājas alus darītāji, gan tie, kas alu paši gatavot vēl nemāk. Arī AndimL bija zemeņu alus, tiešām alus, kurš smaržoja un garšoja pēc zemenēm. Apsverot lēmumu par aizņemšanos, rūpīgi jāizskata nosacījumi un jāpārliecinās, ka tie Tev ir apmierinoši. Par dažām turpmākām tās nakts norisēm, lai izsakās tie, kuri ņēma tiešu dalību, bet es uzreiz pāriešu pie brokastīm. Pēc brangas iestiprināšanās, ķērāmies tad nu arī pie alus. Dzirnavu telpa maza, un pašas dzirnavas slēgtas konstrukcijas, tāpēc neko daudz tur redzēt nevar. Principā var uzlikt “pašattīrošos” režīmu – cirkulēt piemērota tīrīšanas līdzekļa šķīdumu. Projekta ietvaros tika uzstādīta automatizēta iekārtu mazgāšanas un dezinfekcijas sistēma. gada pasākumu un pamatkonkursu. Tīrīšana ir ļoti vienkārša, ja neskaita viļņoto un atlocīto teņu tīrīšanu – tam speciāli būs jānopērk mazas birstītes. Šajā konkursā katrs pasākuma dalībnieks, kurš vēlas, iesniedz tikai vienu alu neierobežotā apjomā, pudeļu formā, bez jebkādām aldara atpazīstamības atzīmēm. Pat šinī šķietami tukšajā dienā pagadījās vairāki ievērības cienīgi notikumi… pirmkārt, atšālējušos alu degustācija, kuri nemaz tik atšālējušies beigās nebija

Komentāri